Yürüyüş Ayakkabısı Nasıl Olmalı?

Yürüyüş Ayakkabısı Nasıl Olmalı?

Teknik olarak çoğu ayakkabıyla yürüyebilirsiniz, ancak doğru yürüyüş ayakkabısını seçmek, özellikle uzun mesafe yürürken ve egzersiz veya antrenman yaparken büyük bir fark yaratır. Hatta daha uzun ve daha güçlü yürümenize bile yardımcı olabilir. İşte yürüyüş ayakkabıları hakkında bilinmesi gereken 8 gerçek:

Yürüyüş ayakkabısının da bir ömrü var
Uzmanlara göre, yürüyüş ayakkabıları genellikle sadece 500 mil (yaklaşık 805 km) dayanır. Ayakkabılarınız deri sayalıysa ve/veya dikkatli kullanılırlarsa, bu süreçten sonra da iyi görünebilirler ama emin olun onları emekliye ayırma vakti gelmiş demektir. Yeni bir iç taban eklemek, ayaklarınızın daha iyi hissetmesini sağlayabilir, fakat sahip oldukları yastıklamayı çoktan kaybetmişlerdir. Artık ayaklarınız ve ayak bilekleriniz her adımda daha fazla darbeye maruz kalacağı için yaralanma ve yorgunluk kaçınılmazdır. Yeni ayakkabılar satın almak, ayak bileği burkulmalarından, plantar fasiit için doktora görünmekten veya yürüyüş programınızı ihmal etmekten çok daha iyi bir tercih olacaktır.

Yürüyüş ayakkabısı normal ayakkabılarınızdan büyük olmalı
Yürürken parmaklarınız şişer; hatta ayakkabılarınız yeterince büyük değilse, siyah ayak tırnakları, su toplamaları ve şişlikten kaynaklanan ayak ağrınız olabilir. Yürüyüş ayakkabılarınız normal ayakkabılarınızdan daha büyük olmalıdır çünkü yarım saatten fazla yürüdüğünüzde ayaklarınız tam ayakkabı boyutuna kadar şişebilir. Ofis veya gündelik koşuşturma için giyilemeyecek kadar büyük olduklarını hissederseniz, onları sadece yürüyüş için kullanmanızın bir sakıncası olmayacağını hatırlayın.

Bağlama tekniği topuk kaymasını önleyebilir
Kimse yürüyüşe çıktığında siyah ayak tırnaklarının acısını ve rahatsızlığını yaşamak istemez. Bazı insanlar bu fenomen için ayakkabı numaralarını suçlayabilir ve ayakkabılarının çok büyük olduğunu düşünebilir. Ancak çözüm, ayakkabılarınızı doğru şekilde bağlamak olabilir. Ayakkabılarınızı doğru şekilde bağladığınızda, ayak parmaklarınız genişlemek için yer açarken topuğunuz ayakkabının topuk kısmında kalmaya devam edecektir. Doğru teknik ayrıca topuklardaki kabarcıkların önlenmesine de yardımcı olacaktır. Ayakkabınızda yeterince yer olmasına rağmen ayak tırnaklarınız siyahlaşıyorsa veya topuğunuz ayakkabının topuk kısmında sabit durmuyorsa, ayakkabılarınızı doğru şekilde bağlamayı öğrenin.

Konuya dair daha fazla ayrıntı için ilgili makalelerimize göz atmak isteyebilirsiniz: Ayakkabı Bağcığı Nasıl Bağlanır?

Yürüyüş ayakkabıları daha fazla destek sağlar
Elinizde hangi ayakkabı varsa onunla yürümeye başlayın. Ancak bir seferde yarım saatten fazla yürümeyi planlıyorsanız, ayaklarınızı doğru şekilde destekleyen ve yastıklayan spor ayakkabılarda ayaklarınızın daha mutlu olacağını bilin. Ayaklarınız her adımda esner ve onlarla birlikte bükülen ayakkabılara ihtiyaç duyar. Birçoğumuz adım atarken aşırıya kaçıyoruz ve yaralanmamak için bu hareketi düzeltmeye yardımcı olacak bir ayakkabıya ihtiyacımız var.

Yürüyüş ayakkabı ile giyilecek çoraplar önemli
Ayaklarınızda kabarcıklar veya sıcak noktalar oluştuğunu fark ederseniz, doğru çoraplar bunları önlemeye yardımcı olabilir. Her şeyden önce mutlaka çorap giyin ve doğru boyutta çorap giyin. Çok büyük çoraplar ayakkabının içinde toplanır, katlanır ve rahatsız edici olabilirler. Çok küçükler ise kan dolaşımını engelleyebilir ve hatta bunyon gibi koşulları kötüleştirebilir, ağrıya neden olabilirler. Yarım saatten fazla yürüyecekseniz, pamuklu çorap giymemeye özen gösterin çünkü bunlar teri tutar, cildi yumuşatır ve su toplamasına daha yatkın hale getirir.

Doğru ayakkabıyı bulduğunuzda ona sadık kalın
Yürüyüş ayakkabı modelinizi sürekli değiştirmek yerine, size uygun olanı bulun ve ona bağlı kalın. Bu şekilde, her geçişinizde yeniden ayarlanmak yerine kaslarınız bir düzene oturacaktır. Hız veya mesafe için antrenman yapıyorsanız, farklı ayakkabı türleri arasında dönmek, iyi bir antrenman etkisi olmadan kaslarınızı yorar. Aslında düzenli değiştirmek için aynı yürüyüş ayakkabısından iki çift bulundurmanızda fayda var. İkinci çifti ilkinden altı hafta sonra giymeye başlayın. Bu şekilde, ilk çiftin ne zaman pes ettiğini hissedebileceksiniz.

Uzun yürüyüşlerde bot değil yürüyüş ayakkabısı giyilmeli
Birçok Avrupalı uzun mesafe yürüyüşçüleri bot giyer. Ancak uzun yürüyüşleriniz kaldırımda ise, maraton koşucuları ve yürüyüşçüler için tasarlanmış ayakkabılar giyerseniz ayaklarınız daha mutlu olacaktır. Biraz yastıklamaya ihtiyacınız olacak, ancak ağır yastıklamaya ihtiyacınız olmayacak. Uzun mesafe için uygun olduğu belirtilen yürüyüş ayakkabılarını seçin. Aşırı pronasyon yapıyorsanız, özellikle uzun mesafeli yürüyüşler için hareket kontrollü ayakkabılara ihtiyacınız olabilir.

Yürüyüş ayakkabıları ‘hiking’ için yeterli değildir
Yürüyüş ayakkabıları, uzun doğa yürüyüşleri için yeterli destek veya koruma sağlamaz. Hiking ayakkabıları veya hafif yürüyüş botları tabanlarınızı kaya ve ağaç kökleri gibi zorlu şartlarda korur. Birçok yürüyüş veya koşu ayakkabısı ile çakıllı yollar bile acı verici bir deneyim olabilir. Bu yüzeyler için patika ayakkabılarına geçin.

Etiketler: yürüyüş ayakkabısı
Eylül 02, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı